Goede Doelen Top-50

Dagblad Trouw komt jaarlijks met een Goede Doelen Top-50. Afgelopen november kwam de krant met de hun derde lijst. Stichting Kinderpostzegels eindigde als nummer één.kinderpostzegels

Beter presteren

De Top-50 is gebaseerd op onderzoek naar de structuur van de organisaties. Het onderzoeksmodel is ontwikkeld door de Erasmus Universiteit en de analyse is uitgevoerd door Kennisbank Filantropie. De verwachting is dat goede doelen met een goede opzet beter presteren.

Onderzoek

Op de tweede plaats kwam Burung Manyar. Een organisatie die fondsen zoekt voor nierpatiënten in Indonesië. Projecten Zuid-Afrika werd derde. Zij werven sponsorouders voor jongeren in Zuid Afrika. Dit jaar deden ongeveer 800 goede doelen mee. Zij hebben een vragenlijst ingevuld waar een reeks criteria op staan waaraan goede doelen moeten voldoen. Dan wordt er gekeken hoe de organisaties zijn opgezet. Zijn ze transparant? Is het toezicht goed geregeld? Betrekken ze er experts bij? Volgens de onderzoekers voorwaarden waardoor een goed doel succes verwerft.

De Top Tien:

1. Kinderpostzegels

2. Burung Manyar

3. Projecten Zuid-Afrika

4. Kies voor Leven

5. Light for the World

6. Barcode for Life

7. Kinderhulp Bodhgaya

8. Cordaid

9. Karuna Foundation

10. Harambee